Mat
Nummer 2-3
2007
Redaktør(er)
Lars Berntzen og Camilla Danielsen
Man er hva man spiser – forholdet mellom mat og identitet kan forstås både konkret og symbolsk. Tanken bak dette nummeret av Arr har vært å belyse forholdet mellom mat og identitet fra ulike perspektiver som kan gi oss viktige – og kanskje nye – momenter til en matens idéhistorie. Særlig har vi villet få fram de etiske og politiske spørsmålene maten har reist og fremdeles reiser, men som altfor ofte blir usynliggjort.
Tema: Mat
Smakens fysiologi som estetisk erfaring
Hva er mennesket tilpasset å spise?
Et melkedrikkende folk
Matens politiske økologi
Kjøttindustrien i Chicagos jungel
Norske matvaner mellom produksjon, forbruk og politikk
Fedmens politiske sårdannelser
Mat og makt
Fråtsing i antikkens Roma
Umettelige hvite menneskeetere
Vannmeloner under sengen
Armenere i Kairo minnes mat og sult
Utenomtema
Diktning og sannhet
A.H. Winsnes og Mykle-saken
Det rå og det kokte
Smaken av hund og nyere norsk dokumentarfilm